“Het is een bijzonder zware crisis die we eigenlijk niet meer hadden verwacht sinds de val van de Muur. Je merkt wel dat er binnen de Unie een zeer brede steun is voor de maatregelen die men nu neemt. Die zullen niet zonder gevolgen zijn – voor de energieprijzen en de inflatie – maar ook daar moeten we solidair zijn. Desnoods moeten we het noodfonds van de EU aanspreken”, aldus Geert Bourgeois.

Links-liberale loze beloften

De aankondigingen van maatregelen volgen elkaar op. “We hoeven ons niet op de borst te kloppen, maar we mogen zeker transparant zijn. Toch moeten we ook bedachtzaam zijn. Poetin zal elk voorwendsel aangrijpen om de oorlog te laten escaleren.” Daarom is een ‘snelle’ toetreding van Oekraïne tot de EU geen goed signaal volgens Geert Bourgeois. “Zo’n versnelde procedure bestaat trouwens gewoonweg niet. Het lijkt mij eerder een zoveelste links-liberale loze belofte. We moeten Oekraïne natuurlijk perspectief bieden op lange termijn. Er zijn ook tussenstappen, zoals toetreding tot de douane-unie. Maar lid worden van de EU is een lang proces, met tal van voorwaarden rond democratie, stabiliteit, rechtsstaat, … Dat kunnen we niet zomaar wegvegen.”

EU-leger

Geert Bourgeois stelt zich ook vragen bij de stemmen die opgaan over een eigen EU-leger. “Het is cruciaal dat er meer coördinatie en samenwerking komt op dat gebied, met een gemeenschappelijke aanpak en misschien wel een snelle interventiemacht. Maar dat moet toch steeds onder de paraplu van de NAVO gebeuren”, vindt Geert.

Historische omslag

De Oekraïnecrisis leidt alleszins tot een historische omslag. “Kijk maar naar Duitsland, dat plots miljarden euro’s gaat investeren in zijn defensie en zelfs wapens gaat leveren.” Er is ook het nieuwe inzicht dat we moeten afstappen van onze enorme afhankelijkheid van Russisch gas. “We zullen moeten diversifiëren. Het behoud van kernenergie speelt daar een enorme rol in”, besluit Geert Bourgeois.