“Laat China slapen, want als China ontwaakt, zal de aarde schudden”, zo waarschuwde Napoleon 200 jaar geleden. Welnu, vandaag ís China een gigant, de tweede grootste economie ter wereld en een enorme militaire kernmacht. Bovendien is het een meesterlijke strateeg die zich wereldwijd opdringt via de nieuwe zijderoute, in Afrika en in Zuid-Amerika. Het is hoogtijd om de EU-visie ‘China is een partner, een concurrent en een rivaal’ aan te vullen met een economische veiligheidsstrategie”, zo sprak Geert Bourgeois de plenaire zitting toe in Straatsburg.

China blijft een handelspartner

“Ontkoppelen van China is geen goede optie”, aldus Geert. “We moeten ons handelstekort van zowat 400 miljard euro drastisch verminderen. De EU moet het multilateralisme blijven omarmen. Bovendien zakt onze omslag naar hernieuwbare energie als een pudding in elkaar zonder zeldzame aardmaterialen waarvoor China zich strategisch zo goed als onmisbaar gemaakt heeft. Deze afhankelijkheid moet dringend aangepakt worden, en dat hadden we beter gedaan alvorens het 'Fit for 55’-plan aan te nemen.”

Economische veiligheid moet prioriteit worden

Geert Bourgeois stelt wel dat we de risico’s zo veel mogelijk moeten verminderen. “We moeten zelf meer investeren in cruciale sectoren en zo een slimme open strategische autonomie verwezenlijken. De EU mag ook niet talmen met belangrijke handelsakkoorden en met haar aanvoerlijnen diversifiëren.  Het groen-links-liberale ideologische verzet tegen onder andere het Mercosur-akkoord heeft immense economische en geostrategische gevolgen. We mogen kritieke infrastructuur en strategische investeringen niet aan China overlaten.”

Grote blunder

Het is nefast om zoals Macron de indruk te wekken dat Taiwan louter een zaak is van de VS en China. Dat is de snelste weg om er als EU alleen voor te staan in de steun aan Oekraïne. We mogen het trans-Atlantisch partnerschap niet uit elkaar laten spelen.

De N-VA roept dus op om niet te ontkoppelen, maar te ontwaken en eenheid te betonen in het EU-beleid ten aanzien van China.