Geert Bourgeois aan de Britten: “Blijf gewoon bij ons”

Door Geert Bourgeois op 31 januari 2019, over deze onderwerpen: Europees beleid, Brexit, Buitenlandse handel, Diplomatie
Toespraak minister-president Geert Bourgeois aan het diplomatiek korps

“Blijf gewoon bij ons.” Vlaams minister-president Geert Bourgeois richtte tijdens een toespraak aan het diplomatiek korps een ultieme oproep aan de Britse politieke wereld om op 29 maart niet uit de Europese Unie te stappen. Hij verwees daarbij naar de historische banden tussen Vlaanderen en Groot-Brittannië. “Gedurende de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog ‘In Flanders Fields’ heb ik onwezenlijk mooie begraafplaatsen ter nagedachtenis en ter ere van die dappere Britse soldaten bezocht. Ik kan onmogelijk genoeg benadrukken hoe dankbaar ik daar altijd voor zal blijven ten aanzien van het Verenigd Koninkrijk”, sprak de minister-president.

Democratisch debat

Volgens minister-president Bourgeois is Britse stem belangrijk in de Europese Unie. “Vandaag zijn er heel wat landen in de EU die min of meer dezelfde bezorgdheden hebben als vele Britten. Laat ons dit debat ten gronde voeren, maar dan in de schoot van een hervormde EU. De EU kan er alleen maar beter van worden als we een gezond democratisch debat kunnen voeren waarin allerlei denkwijzen, ook de Britse, volwaardig aan bod komen.”

Historische vriendschap

Geert Bourgeois roept de Britten daarom op bij de Europese Unie te blijven na 29 maart. “Ik doe hier dan ook, in het bijzijn van een groot deel van de internationale gemeenschap, een uitdrukkelijke, en bijzonder warme oproep aan mijn collega’s Britse politici om niet uit de EU te stappen. Koester onze historische en blijvende vriendschapsbanden, blijf genieten van de economische schaalvoordelen, blijf een van de grote tenoren in de EU en bijgevolg ook op het wereldtoneel. Blijf gewoon bij ons.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is