Spuwen op Europa

Gescheiden openbaar vervoer voor mannen en vrouwen. Een honderd procent islamtische staat. De invoering van de sharia. In westerse oren klinkt dat te gek voor woorden, maar het zijn de echte speerpunten van de Partij Islam. Theo Francken reageert verontwaardigd: “Het begint bij apart openbaar vervoer. In hun shariawereld hebben vrouwen geen rechten. Hiervoor moesten Darya Safai en duizenden andere vrouwen vluchten uit Iran. Dit is niet Europa, dit is spuwen op Europa.”

Vrouwenhaat

Darya Safai treedt hem bij: “Ik weet wat sharia met een mens en zeker met vrouwen doet. Ik heb de vrouwenhaat aan den lijve ondervonden. Achttien jaar geleden ben ik gevlucht na een gevangenschap en een sharia-rechtbank. Nooit gedacht dat ik er hier ooit zou moeten tegen vechten.”

Strijdig met democratie

Partij Islam mag dan beweren de Belgische grondwet te zullen respecteren, volgens Geert Bourgeois vloekt die bewering met hun speerpunten. “De sharia is volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in strijd met de principes van de democratie”, zegt Geert Bourgeois.

Verwerpelijke geloofsopvattingen

Ben Weyts reageert als Vlaams minister van Verkeer op de rijschool enkel voor vrouwen die binnenkort wil opstarten. De initiatiefneemster van de rijschool ontkent religieuze motieven, maar Ben Weyts heeft zo zijn twijfels. “Waar ik me vooral ongemakkelijk over voel, is de achterliggende reden. Ik vermoed dat men munt wil slaan uit sommige verwerpelijke geloofsopvattingen die mannen en vrouwen zo veel mogelijk van elkaar willen scheiden.”