Voorlopige bescherming van Woning van Wassenhove in Sint-Martens-Latem

Door Geert Bourgeois op 20 juli 2017, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de unieke woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem voorlopig beschermd als monument. De woning, gebouwd in 1970 naar een ontwerp van architect Juliaan Lampens, is een van zijn belangrijkste creaties in de brutalistische betonarchitectuur. Vandaag is ze een residentieplek voor kunstenaars, schrijvers en onderzoekers die in alle rust een bepaald project willen realiseren, uitschrijven of onderzoeken.

Kenmerkend voor het oeuvre van de architect zijn het uitgesproken volume in ruw onbekleed kistbeton en het radicaal toepassen van het open plan. De inplanting van de woning in harmonie met de omgeving en in verbondenheid met de natuur vormt een belangrijk aandachtspunt. De oostzijde, de kant van de leefruimte, bestaat volledig uit een glaspartij. Opvallend is het getrapte profiel, resultaat van het inspelen op het bodemreliëf, waardoor intern drie niveaus ontstaan.

Het interieur van de woning is een mooi voorbeeld van het voor Lampens typische "open concept", waarbij alle ruimtes met elkaar verbonden zijn en waarbij halfhoge tussenwanden de ruimtes afbakenen. De ruwe betonnen muren worden ook zichtbaar gelaten en hetzelfde materiaal wordt gebruikt voor het meubilair. Zo vinden we een betonnen tafel in de eetplaats en een betonnen driehoekige dampkap in de keuken. Naast het beton zijn hout en glas de typische materialen. De vloeren en de houten cilinder als slaapruimte zijn bijvoorbeeld in grenenhout uitgewerkt.

De woning werd na het overlijden van de bouwheer Albert Van Wassenhove in 2012 in een legaat geschonken aan de Universiteit Gent. De Universiteit heeft ze op haar beurt in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum Dhondt-Dhaenens. In 2015 werd de woning gerestaureerd met steun van Philippe en Miene Gillion, waarna het museum de woning in gebruik nam als een residentieplek voor kunstenaars, schrijvers en onderzoekers die in alle rust en isolement een bepaald project willen conceptualiseren, realiseren, uitschrijven en onderzoeken.


Procedure

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Na een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

 

Copyright foto: Agentschap Onroerend Erfgoed

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is