Voorlopige bescherming van een villa in cottagestijl in Zaventem

Door Geert Bourgeois op 12 juli 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
villa in cottagestijl in Zaventem

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een villa in cottagestijl in Zaventem voorlopig beschermd als monument.

De villa aan de Watertorenlaan in Zaventem is een waardevolle voorstedelijke villa in cottagestijl die in 1914 gebouwd werd voor de drukkersfamilie Van Gils-Joly uit Sint-Gillis. Het verfijnde ontwerp van de cottagewoning is van de hand van de Brusselse architect Jean-Joseph Purnelle (1877-1949) en is duidelijk opgevat als totaalkunstwerk. De villa wordt beschermd omwille van haar historische, architecturale en artistieke waarden”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De Brusselse architect Jean-Purnelle is vooral gekend voor zijn ontwerpen voor herenwoningen en burgerhuizen. Deze leerling van de Brusselse academie stond vanaf 1910 sterk onder invloed van de art nouveau, en in het bijzonder de ontwerpstijl van Victor Horta. Voor het ontwerp van de villa in Zaventem koos de architect echter resoluut voor de cottagestijl. Deze voorstedelijke woning vormt in dit opzicht een opmerkelijk buitenbeentje in het oeuvre van Purnelle. Zowel voor het interieur als het exterieur hanteert hij hoge kwaliteitseisen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de materiaalkeuze en de afwerking van vloeren, wanden, ramen en deuren. In het oog springen de grote raampartijen in glas en lood die de zithoek of inglenook (een hoekje aan de open haard) van aan de straatzijde stemmig verlichten. In deze ruimte bevinden zich originele ingebouwde zitbanken en radiatorkasten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is