Voorlopige bescherming van drie gemeentehuizen in de Vlaamse Rand

Door Geert Bourgeois op 27 juli 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de gemeentehuizen van Beersel (Dworp), Sint-Pieters-Leeuw (Vlezenbeek) en het stadhuis van Vilvoorde voorlopig beschermd als monument.

“De drie beschermde gemeentehuizen in de Vlaamse Rand geven een fraai beeld van de geschiedenis van de bouw van gemeentehuizen in Vlaanderen. Ze dateren uit de negentiende en twintigste eeuw. Samen tonen ze de evolutie die gemeentehuizen ondergingen van een vooral representatief gebouw naar een zeer functioneel en publieksgericht gebouw. Zowel de exterieurs als de interieurs zijn goed bewaard. De drie gemeentehuizen zijn opgetrokken door bekende architecten en zijn telkens sleutelstukken in hun respectief oeuvre”, aldus minister-president Geert Bourgeois

Het Stadhuis van Vilvoorde is in 1870-1873 gebouwd naar de plannen van de Brusselse architect Antoine Trappeniers. Het grote gebouw in eclectische stijl heeft zowel een ceremonieel deel als een administratief deel. Naast het exterieur is ook het interieur van het ceremoniële deel dat uitkijkt over de Grote Markt beschermd. Daar zijn de traphal, de trouwzaal, het kantoor van de burgemeester en de imposante feestzaal bewaard. Het stadhuis moest de economische bloei van het negentiende-eeuwse Vilvoorde tonen.

Het gemeentehuis van Dworp is ontworpen door architect Henri Jacobs in 1901-1902 in de voor hem typische stijl met kleurrijke materialen en vroege art-nouveau-elementen. Later zal Jacobs zich ontpoppen tot een gewaardeerd Brussels art-nouveau-architect. Het gemeentehuis getuigt in zijn vormgeving en structuur van het steeds groeiende belang van de burgerlijke overheid in de negentiende en twintigste eeuw en de noodzaak om representatieve gebouwen op te trekken waar het gemeentebestuur kon vergaderen.

Het gemeentehuis van Vlezenbeek is ontworpen door architect Courtens en gerealiseerd in 1945-1952. De architect werkte in binnen- en buitenland in zowel modernistische als eerder traditionele stijl. Het gemeentehuis van Vlezenbeek behoort tot het late oeuvre van de architect, een periode waarin hij in ‘landelijke Brabantse stijl’ ontwerpt. Courtens creëerde in het gebouw naast een politiek-ceremonieel deel vooral een functioneel-publiek deel. Zo ontwierp hij onder andere een lokettenzaal, wat wijst op de nieuwe publieksfunctie die het gemeentehuis na de Tweede Wereldoorlog toebedeeld kreeg.

Procedure

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Meer informatie over de procedure:

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/bescherming/beschermd-onroerend-erfgo...

Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed in de inventaris:

(Beersel - Dworp)
(Sint-Pieters-Leeuw - Vlezenbeek)
(Vilvoorde)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is