Voorlopige bescherming van de voormalige woning Silberman in Antwerpen (Deurne)

Door Geert Bourgeois op 4 juni 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Silberman in Antwerpen (Deurne)

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de voormalige woning Silberman voorlopig beschermd als monument.

De woning Silberman uit 1937 aan de Van Notenstraat in Deurne is een typisch voorbeeld van kwaliteitsvolle interbellumarchitectuur en past perfect in het beleidsthema ‘20ste-eeuwse architectuur in Antwerpen.’ De woning is een van de meest herkenbare voorbeelden van de bekende architect Nachman Kaplansky en wordt beschermd omwille van haar grote architecturale waarde”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De woning is ontworpen door architect Nachman Kaplansky. Ondanks zijn korte loopbaan in ons land en zijn sterk aan Antwerpen gebonden opdrachten, realiseerde Kaplansky een modernistisch oeuvre waarmee hij terecht tot het kanon van het interbellummodernisme mag gerekend worden.

De woning verwijst naar het zakelijk baksteenmodernisme van architect en stedenbouwkundige Dudok. Kenmerkend voor de woning zijn de volumes in kubusvorm, de rode bakstenen gevels en de vele raampartijen.

Het gebouw is ook een eigenzinnige interpretatie van Le Corbusier’s uitgesproken vormprincipes. Dat zie je doordat de woning als het ware aan de bodem onthecht is, en aan elementen ontleend aan de pakketbootesthetiek. Tegelijkertijd met de bouw van de woning is de tuin achter het huis aangelegd. De tuin is ontworpen in samenwerking met tuinarchitect René Latinne. De voortuin en de tuin zijn onlosmakelijk verbonden met de woning en typerend voor de interbellumperiode. De woning is in tussentijd gerenoveerd. Het gerenoveerde gedeelte is kwalitatief en eigentijds, en doet daarom weinig afbreuk aan de architecturale waarde van het geheel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is