Voorlopige bescherming van de voormalige klompenmakerij Van Moere in Beveren

Door Geert Bourgeois op 6 juli 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Voormalige klompenmakerij Van Moere in Beveren

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de voormalige klompenmakerij Van Moere in Beveren voorlopig beschermd als monument.

Klompenmakerij Van Moere in Beveren is gebouwd in 1879 en is een van de oudst bewaarde kleinschalige klompenmakerijen in Vlaanderen. Voor het Waasland is het een uitzonderlijk gaaf overgebleven voorbeeld. Alle onderdelen die een klompenmakerij typeren zijn er aanwezig: een uitzonderlijk bewaarde houten blokstal op een bakstenen stoel, herkenbaar aan de typische vierkante blokvensters en de houten liggers onder het dak om de klompen te laten drogen, een houten (werk)schuur en een voortuintje dat dienstdeed als noodzakelijke houtopslagplaats”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Het is de eerste keer dat een klompenmakerij in een niet-museale context wordt beschermd als monument. “Dat sluit mooi aan bij de plaatsing van het klompenmakersambacht op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed een aantal maanden geleden, waarmee we tradities levend willen houden en bewaren”, vervolgt minister-president Geert Bourgeois.

De meeste mensen beschouwen klompen als armeluisschoenen voor boeren of arbeiders. Een ander cliché: Nederland is het ‘klompenland’ bij uitstek. Niets is echter minder waar. De klomp ontstond in onze gewesten als een luxeproduct voor de begoede burgerij. Denk maar aan het beroemde schilderij van Jan Van Eyck ‘Arnolfini en zijn Vrouw’ (1434) waarop de Arnolfini’s met ‘patijnen’ of houten overschoenen afgebeeld worden. Gaandeweg is de klomp gemaakt voor de landbouwbevolking, die nood had aan waterbestendig, goedkoop en vooral sterk schoeisel. Vanaf de zeventiende eeuw ontwikkelde het Land van Waas zich tot het centrum van familiale klompennijverheid in Vlaanderen.

Klompenmakerij Van Moere ligt een beetje verscholen in de Pastoor Steenssensstraat, naast de Vrije Basisschool Wegwijzer en vlakbij het waterpretpark De Meerminnen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is