Voorlopige bescherming van de voormalige drogisterij De Walvis in Sint-Niklaas

Door Geert Bourgeois op 29 juni 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Voormalige drogisterij De Walvis in Sint-Niklaas

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de voormalige drogisterij De Walvis in Sint-Niklaas voorlopig beschermd als monument.

De voormalige drogisterij De Walvis in de Ankerstraat te Sint-Niklaas is een unieke en gaaf bewaarde drogisterij uit het begin van de twintigste eeuw. Dankzij het volledig bewaarde winkelinterieur van 1919 geeft de voormalige drogisterij een zeldzame blik op het winkelgebeuren en het dagelijkse leven aan het begin van de twintigste eeuw”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De drogisterij is ondergebracht in een pand, vermoedelijk gebouwd in 1875. Het pand kent een lange voorgeschiedenis van commercieel gebruik op deze locatie. Het ligt op een strategische locatie, langs de historische handels-as naar Antwerpen, en op een steenworp van de Grote Markt van Sint-Niklaas.

Zowel de straatgevel met beschilderde gevelreclame, de winkelvitrines, het volledige winkelinterieur met vast en los meubilair als de aanpalende functionele ruimtes zijn gaaf bewaard en getuigen op een unieke wijze van het dagelijks functioneren van een vroeg twintigste-eeuwse drogisterij. Sinds de oprichting in 1919 is er nagenoeg niets veranderd aan het interieur en het exterieur, waardoor dit handelspand een hoge authenticiteit en ensemblewaarde bezit.

Dankzij de verzorgde neoclassicistische geveluitwerking heeft het gebouw ook een architecturale waarde, typerend voor de tweede helft van de negentiende eeuw. In de originele interieurelementen, daterend van voor de omvorming tot drogisterij, zijn invloeden van het neoclassicisme te herkennen. Deze vormentaal is bovendien subtiel doorgetrokken bij de inrichting van het interieur in 1919, meer bepaald in de vormgeving van het vaste meubilair en de winkelvitrines, hetgeen bijdraagt tot een hoge ensemblewaarde.

De voormalige drogisterij De Walvis wordt beschermd omwille van de historische en architecturale waarde.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is