Voorlopige bescherming van de villa Herman Teirlinck in Linkebeek

Door Geert Bourgeois op 13 juli 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Herman Teirlinck in Linkebeek

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de villa Herman Teirlinck in Linkebeek voorlopig beschermd als monument.

De villa Herman Teirlinck in Linkebeek is de eerste schrijverswoning van de Vlaamse schrijver Herman Teirlinck (1879-1967). In 1905, toen hij zesentwintig was, liet hij een afgelegen schrijverswoonst bouwen in de idyllische Koekoekvallei ten zuiden van de dorpskern van Linkebeek. Teirlinck maakte zelf de bouwplannen op. De cottagewoning is goed bewaard en is een van de meest spraakmakende schrijverswoningen in Vlaanderen uit de periode 1900-1914.”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Teirlinck liet zich voor de bouw van zijn woning inspireren door het voorbeeld van zijn goede vriend Henry van de Velde (1879-1975). De toen al bekende kunstenaar maakte in 1895 internationaal furore met het ontwerp van zijn kunstenaarswoning Bloemenwerf in Ukkel. Net als de eigen woning van Henry van de Velde vormde Teirlincks schrijversnest een belangrijke ontmoetingsplaats voor de avant-garde kunstenaars en schrijvers die zich rond de eeuwwisseling in de groene rand van Brussel vestigden. De idyllische schrijverswoning aan de Koekoekbeek werd een plaats van artistieke uitwisseling tussen schrijvers en kunstenaars en was een vaste stopplaats voor de kunstenaarskolonie van de Brabantse fauvisten in Linkebeek. De schrijver woonde er van 1905 tot 1921 en maakte er zijn debuut als romanschrijver van stadsnovellen.

Het originele concept, de ruimteverdeling en originele interieurafwerking van de schrijverswoning bleven goed bewaard en geven een duidelijk beeld van de wooncultuur van de Vlaamse schrijver op het platteland. De Villa Herman Teirlinck behoort met het Lijsternest (1904) van schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) tot de meest authentieke landelijke schrijverswoningen in Vlaanderen uit het begin van de twintigste eeuw”, besluit minister-president Geert Bourgeois.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is