Vlaamse voortrekkersrol in bescherming marien Werelderfgoed loont: Koraalrif in Belize niet langer in gevaar

Door Geert Bourgeois op 29 juni 2018, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid
Koraalriffen in Belize

Het barrièrerif in Belize – het tweede grootste ter wereld – staat sinds 2009 op de lijst van werelderfgoed in gevaar. Met financiële steun van de Vlaamse overheid ontwikkelde Unesco’s mariene programma een stappenplan om de koraalriffen er beter te beschermen. “Met resultaat, het World Heritage Committee besliste dinsdag in Bahrein om de site van de lijst van werelderfgoed in gevaar te halen”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Met het Vlaamse Unesco Trustfonds zijn twee technische Unesco-missies naar Belize gesteund om samen met overheid, ngo’s, experts en belanghebbenden een nieuw actieplan op te stellen voor de bescherming van het rif. Het barrièrerif in Belize was ook een pilootproject waarbij men mariene ruimtelijke planning gebruikte om riffen te beschermen. Belize ontwikkelde vervolgens een Integrated Coastal Zone Management plan en riep een ban uit op petroleumexploitatie – een doorslaggevende factor in de beslissing van het comité om de site van de lijst van werelderfgoed in gevaar te halen.

Belize is een succesverhaal. Het komt niet vaak voor dat een site die geschrapt wordt van de lijst van werelderfgoed in gevaar. Het toont het belang en de goede werking van ons Vlaams Unesco Trustfonds aan. Vlaanderen heeft een jarenlange expertise opgebouwd met onder meer het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het IODE-projectkantoor van Unesco (International Oceanographc Data and Information Exchange), allebei in Oostende gevestigd. Mede dankzij de continue steun van Vlaanderen is het Unesco-programma inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke wereldspeler op het vlak van de bescherming van oceanen. Het verhaal van Belize is daarbij een mooie opsteker”, besluit minister-president Geert Bourgeois.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is