Vlaamse regering trekt kaart van Blue Energy

Door Geert Bourgeois op 20 april 2018, over deze onderwerpen: Vlaamse regering
Noordzee

De Vlaamse regering kent 735.400 euro toe aan POM West-Vlaanderen voor de promotie van het Blue Accelerator project dat onder andere windenergie en golf- en getijdenenergie omvat. “Verschillende Vlaamse bedrijven bekleden een belangrijke rol in de groeisector van Blue Energy. Om deze Vlaamse positie verder uit te bouwen is voortgezette innovatie en technische ontwikkeling vereist. Met de ondersteuning van POM West-Vlaanderen als promotor van het project, ondersteunen we onze geïnteresseerde kmo’s die in dit project willen instappen”, aldus minister-president Geert Bourgeois en bevoegd minister voor innovatie Philippe Muyters.

Blue Energy omvat offshore windenergie, een sector in volle expansie, maar steunt ook op nieuwe ontwikkelingen van golf- en getijdenenergie. Momenteel ontbreekt er nog een kader en aangepaste infrastructuur om testen in een mariene omgeving uit te voeren. Het Blue Accelerator project speelt in op deze nood en neemt deze barrière weg door een ‘living lab’ te creëren als testinfrastructuur.

Naast een subsidie van 735.400 euro voor POM West-Vlaanderen, kan het project ook rekenen op 1,5 miljoen euro aan Europese middelen. Andere partners in het project zijn het Vlaamse Instituut voor de Zee (VLIZ), Universiteit Gent, VITO, VIVES hogeschool en TUA West

Minister-president Geert Bourgeois: “Deze demonstratiefase van het Blue Accelerator essentieel is om onze kennis en onze Vlaamse positie als vernieuwingspionier te versterken op het terrein van Blue Energy. Met dit project bieden we alle geïnteresseerde kmo’s de kans om tot innovatieve en voor de sector interessante producten te komen. Bovendien krijgt de West-Vlaamse kustregio een extra economische impuls met Oostende als uitvalbasis van het project."

Minister van Innovatie Philippe Muyters: “Blue Energy is met offshore windenergie een sector in volle expansie, met ook nieuwe ontwikkelingen in golf- en getijdenenergie. Vlaamse bedrijven en wetenschappelijke instellingen spelen daar een belangrijke rol in. Om ervoor te zorgen dat zij hun nieuwe ontwikkelingen ook kunnen testen in real life zee-condities, bouwen we deze testinfrastructuur. Het is een mooi partnerschap waarbij privé en overheid de handen in elkaar slaan om alle kansen te geven aan nieuwe Vlaamse innovaties.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is