Vietnamees parlement zet licht op groen voor handels- en investeringsverdrag EU-Vietnam

Door Geert Bourgeois op 8 juni 2020

Nadat het Europees parlement de nieuwe handels- en investeringsovereenkomst reeds in februari met een grote meerderheid goedkeurde, zet nu ook het Vietnamese parlement het licht op groen. Europees parlementslid en rapporteur Geert Bourgeois reageert tevreden: “De wereldwijde handel is ten gevolge van de coronacrisis fors gedaald. Terugwinnen van het verloren terrein en daarbovenop versterken van de internationale handel met nieuwe vrijhandelsovereenkomsten is cruciaal om tot economisch herstel te komen na de pandemie. Ook met het oog op de komende Brexit zijn nieuwe handelsakkoorden zeer welkom. Dat het handelsakkoord met Vietnam vanaf augustus in werking treedt, is goed nieuws voor onze Vlaamse bedrijven”.

 

Het doel is om 99% van de invoerheffingen binnen zeven jaar te elimineren. Dit betekent een verhoging van Vietnamese export naar de EU van €15 miljard tegen 2035, tegenover een groei van de EU-export naar Vietnam van €8,3 miljard. Tegenover elk miljard euro aan EU-export staan ongeveer 14.000 nieuwe goed betaalde banen in de EU. “Door het toegenomen gebruik van internationale normen, zal deze deal bovendien andere handelsbelemmeringen wegnemen en de kosten voor onze bedrijven verlagen. We krijgen betere toegang tot elkaars openbare markten, ook voor kmo's”, aldus Geert Bourgeois.

Een dergelijk akkoord creëert niet alleen welvaart en jobs, maar voorkomt tevens dat Vietnam onder de invloed van China en Rusland komt.   “Het akkoord sluit dan ook mooi aan bij de ambitie van de EU als globale speler, die wereldwijd de standaarden bepaalt”, zegt Geert Bourgeois. “Het geeft ook een positief signaal aan de ASEAN-regio en de rest van de wereld in tijden van toenemende handelsspanningen”.

Naast de goedkeuring van het handels- en investeringsakkoord heeft het Vietnamese parlement ook de ILO-kernconventie 105 over de afschaffing van dwangarbeid geratificeerd.

Geert Bourgeois: “Ik ben me zeer bewust van bepaalde bezorgdheden over de arbeidsomstandigheden in Vietnam, maar handelsakkoorden zoals deze zijn precies een zet om de standaarden in derde landen te verbeteren. Zo is Vietnam nu verplicht om de IAO-Verdragen (of ILO-conventies) toe te passen en ze te integreren in de arbeidswet. De goedkeuring van de conventie over de afschaffing van dwangarbeid toont dat Vietnam de daad bij het woord voegt”.

Intussen werkt Europees parlementslid Geert Bourgeois mee aan de totstandkoming van een interparlementaire delegatie (tussen het Europees parlement en de Vietnamese nationale vergadering) die zal toezien op de verdere implementatie van het handels- en investeringsakkoord.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is