Vanaf nu elke dag Open Monumentendag

Door Geert Bourgeois op 9 september 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Vlaanderen en vzw Herita lanceren vandaag de Open Monumentenkaart. “Met deze kaart willen we het draagvlak voor ons erfgoed verhogen en onze monumenten nog meer in de kijker zetten. Deze regeerperiode investeren we een recordbedrag van 415 miljoen euro in onroerend erfgoed. Met een heel pakket aan fiscale stimuli en initiatieven maken we bewuste keuzes voor het bewaren en de ontsluiting van ons erfgoed. Dit vieren we vandaag extra onder het motto: elke dag, Open Monumentendag”, aldus minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor onroerend erfgoed.

Herita viert vandaag de 30ste verjaardag van Open Monumentendag met de Open Monumentenkaart. “Lid worden van Open Monumenten toont je engagement voor onroerend erfgoed. Samen dragen we zorg voor ons gemeenschappelijk erfgoed en zorgen we voor beleving, inspiratie, vernieuwing. Een Open Monumentenkaart kost €25 en als beloning voor je engagement krijg je een gratis toegangsticket voor een selectie van Open Monumentenpartners. Bovendien schenken we je ook het verjaardags-salontafelboek ‘Samen Monumenten vieren’, geschreven ter ere van 30 jaar Open Monumentendag en lanceren we de gloednieuwe website Openmonumenten.be. Hier slaan we meer dan ooit de brug tussen erfgoedzorgers en het brede publiek”, zegt Margit Bal, algemeen directeur van Herita vzw.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: “Erfgoed moet mee in de toekomst staan en groeien. Met deze kaart brengen we iedereen met een hart voor erfgoed samen en zetten we in op publiekswerking.”

Nog nooit investeerde een regering zoveel in erfgoed als deze Vlaamse regering met 415 miljoen euro. “Herita heeft het systeem van projectrekeningen waar donateurs 45% van hun gift met een fiscaal attest recupereren. Verder plannen we in de nabije toekomst een project inzake crowdfunding. We informeren ook mensen over legateren aan Herita. Bovendien zetten we de verzamelde kennis ook in ter ondersteuning van de sector. Herita staat meer dan ooit klaar om de sector te ondersteunen. Geen beter moment om dat te vieren dan op 30 jaar Open Monumentendag!”, besluit Bourgeois.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is