Tien intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten erkend

Door Geert Bourgeois op 23 maart 2017, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Geert Bourgeois

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, erkent tien intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten (IOED’s).

Het Onroerenderfgoedbesluit dat sinds 1 januari 2015 van kracht is maakt het mogelijk om intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten (IOED) te erkennen. Drie ervan zijn sinds 2016 werkzaam, en breiden in 2017 hun werkingsgebied uit. Zeven nieuwe IOED’s gaan van start met hun werking.


In totaal zijn er in Vlaanderen nu 23 erkende IOED’s die werken voor 162 gemeenten. Meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten maakt op die manier deel uit van een IOED.

IOED’s die hun werking uitbreiden:

- IOED Oost-Haspengouw en Voeren
- IOED de Merode
- IOED Brugge en Ommeland

Zeven nieuwe IOED’s:

IOED Berg en Nete
Het werkingsgebied omvat de gemeenten Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg.

 

IOED Land van Nete en Aa

Het werkingsgebied omvat de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Olen en Vorselaar.

 

IOED Zuid-Hageland

Het werkingsgebied omvat de gemeenten Geetbets, Kortenaken, Landen en Zoutleeuw.

 

IOED Lage Kempen

Het werkingsgebied omvat de gemeenten Bocholt, Halen, Ham, Hamont-Achel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Neerpelt en Zonhoven.

 

IOED Meetjesland

Het werkingsgebied omvat de gemeenten Aalter, Eeklo, Evergem, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke en Zomergem.

 

IOED Schelde-Durme

Het werkingsgebied omvat de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren en Zele.                                   

 

IOED k.ERF.

Het werkingsgebied omvat de gemeenten Balen, Dessel, Meerhout, Mol en Retie.

 

Achtergrondinformatie zeven nieuwe IOED’s:

De IOED Berg en Nete wil de onroerenderfgoedwerking van haar gemeenten Berlaar, Nijlen en Heist-op-den-Berg verder versterken en ontwikkelen. Zij zal dit doen rond enkele centrale thema’s, waaronder: Nete-erfgoed, getuigenheuvels, agrarisch erfgoed, religieus erfgoed, industrieel erfgoed, architecturaal erfgoed, militair erfgoed en erfgoed als gevolg van inwijking. De gemeenten vormen een coherent landschappelijk geheel in het zuiden van de provincie Antwerpen rond de getijgebonden benedenloop van de Grote Nete.

Land van Nete en Aa is een IOED die beschikt over een zeer uitgebreid en zeer divers erfgoedaanbod zowel in tijd als in ruimte als in schaal. De impact van de Kempense Heuvelrug en de valleien van Nete en Aa zijn erg groot in deze regio. Met hun werkingsgebied, bestaande uit de gemeenten Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Lille, Olen en Vorselaar, zullen ze verder inzetten op een sterk samenwerkingsverband en een rijk erfgoedpakket, met als centrale thema’s onder andere Werkende Kempen en Vrome Kempen.

Twee steden en twee gemeenten aan de oostkant van Vlaams-Brabant, op de grens met Limburg en Wallonië, namelijk Geetbets, Kortenaken, Landen en Zoutleeuw richtten de IOED Zuid-Hageland op. Het gebied is eeuwenlang een grensregio geweest tussen Brabant en Loon/Luik, wat duidelijke sporen heeft nagelaten, onder andere in de vorm van versterkingen als mottes en kastelen. Ook landschappelijk is het een grensregio tussen het Hageland in het noorden en Haspengouw in het zuiden. Op deze rode draad zal de IOED dan ook inzetten, met een werking die rust op drie pijlers: samenwerking en netwerking, verbreding van het draagvlak en ontwikkeling.

Het werkingsgebied van de IOED Lage Kempen omvat negen gemeenten uit Noord- en Midden-Limburg: Bocholt, Halen, Ham, Hamont-Achel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Neerpelt en Zonhoven. De IOED wil de zorg voor dit erfgoed mee ondersteunen door de expertise en daadkracht in de regio te bundelen, waardoor acties en projecten om onroerend erfgoed beter te leren kennen, te beleven en te bewaren meer kans op succes hebben. Ze wil dit doen volgens de missie ‘Het verleden leren kennen, in het heden beleven en voor de toekomst bewaren’.

De IOED Meetjesland omvat de gemeenten Aalter, Eeklo, Evergem, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke en Zomergem. De IOED bouwt structureel aan een kwaliteitsvol, duurzaam en veelzijdig erfgoedveld in het Meetjesland, de landelijke streek in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen tussen de steden Gent en Brugge en grenzend aan Nederland. Zij geeft hierbij vanuit haar expertise en netwerkpositie ondersteuning aan de gemeenten en erfgoedactoren, en slaat de brug naar het grote publiek om het draagvlak voor onroerend erfgoed te vergroten.

De acht gemeenten langs de Schelde die samen de IOED Schelde-Durme oprichten (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren en Zele), werkten al langer op andere terreinen samen, onder andere in het Regionaal Landschap Schelde-Durme en in het cultureel Erfgoedconvenant Land van Dendermonde. Zij zien samenwerking over erfgoed als een volgende stap in het zorgzaam en weloverwogen omgaan met erfgoed. De ‘blauwe’ draad wordt gevormd door de Schelde en alle erfgoed dat hiermee verbonden is; op deze manier kunnen de gemeenten zich met steun van de IOED beter profileren als een regio met onderlinge verwantschappen en elk met zijn eigenheid.

Het werkingsgebied van de IOED k.ERF omvat de gemeenten Balen, Dessel, Meerhout, Mol en Retie. De naam k.ERF is niet nieuw. Het is ook de naam van de intergemeentelijke samenwerking omtrent cultureel erfgoed, opgericht in 2008, en met een actieve erfgoedcel sinds 2011. Met de IOED is er naast de culturele erfgoedwerking nu ook een onroerende erfgoedwerking op poten gezet. De rijkdom aan watererfgoed, ontginningserfgoed, agrarisch erfgoed, religieus en funerair erfgoed die aanwezig is in het werkingsgebied wil de IOED k.ERF verder in kaart brengen, beheren en bewaren voor toekomstige generaties.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is