Reactie op invoerheffingen VS

Door Geert Bourgeois op 31 mei 2018, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid

Minister-president Geert Bourgeois betreurt ten zeerste de eenzijdige protectionistische maatregel van de Amerikaans president om de importtarieven voor Europees staal en aluminium drastisch te verhogen tot respectievelijk 25% op staal en 10% op aluminium.

Enkel van faire en vrije handel wordt de wereld beter. Protectionistische maatregelen leiden onvermijdelijk tot tegenreacties. Zo kom je tot een neerwaartse spiraal van handelsconflicten en mogelijk erger.

De EU is dé mondiale hefboom voor de lidstaten, die zich nu niet uit elkaar mogen laten spelen.

Ik roep de EU op om nu proportionele en WHO-compatibele maatregelen (zie de reeds goedgekeurde lijst: bourbons, Harley Davidsons, bepaalde landbouwproducten, enz.) te nemen.

Tevens dient de EU zo snel mogelijk een procedure te beginnen bij de WHO, de enige legitieme multilaterale scheidsrechter.

De EU moet wel een constructieve dialoog met Washington blijven nastreven en argumenteren dat een nauwere trans-Atlantische handelsband de enige win-win biedt.

De Amerikaanse president kan te allen tijde terug komen op zijn beslissing.

Verder is het nu ook zaak voor de EU om ook snel handelsverdragen te sluiten met Japan, Singapore, Mexico, Vietnam en MERCOSUR. Vooral snelle samenwerking met Japan is aangewezen. Een doorgedreven, uitvoering van het EU-JAPAN vrijhandelsverdrag zal vruchten afwerpen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is