Minister-president Geert Bourgeois versterkt Vlaams handelsnetwerk met 3 extra posten en kondigt 6 laureaten van de Leeuw van de Export aan

Door Geert Bourgeois op 14 juni 2018, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid

Vlaamse exporteurs kunnen vanaf vandaag rechtstreeks een beroep doen op de economische adviseurs van FIT in Ghana, Oezbekistan en Nieuw-Zeeland. Dat kondigde minister-president Geert Bourgeois vandaag aan tijdens zijn bezoek aan de Exportbeurs, een tweejaarlijks event van Flanders Investment & Trade (FIT) waar meer dan 1000 Vlaamse bedrijven aan deelnamen en meer dan 2000 B2B-contacten plaats vonden. Tijdens zijn bezoek maakte hij ook de 6 genomineerden bekend die op 19 september 2018 kans maken op de Leeuw van de Export.

 

Meer dan 100 economische adviseurs wereldwijd

Vlaams minister-president Geert Bourgeois verwelkomde de 3 economische adviseurs voor Ghana, Nieuw-Zeeland en Oezbekistan. Ghana vormt nu met Jude Acolatse in Accra dé Vlaamse handelspijler in West-Afrika. Met economisch vertegenwoordiger Pim Sterckx in Tashkent - Oezbekistan vult FIT de leemte op die was ontstaan na het vertrek van het Waalse handelsagentschap (AWEX) dat voordien- via een samenwerkingsovereenkomst - ook Vlaamse exporteurs ondersteunde. In Christchurch wordt Patrick Rottiers voortaan het rechtstreekse aanspreekpunt van FIT voor Vlaamse exporteurs met projecten of ambities richting Nieuw-Zeeland.

FIT is nu op meer dan 100 plaatsen wereldwijd actief. Hun opdracht bestaat uit ondersteuning van Vlaamse bedrijven bij hun export en het aantrekken van buitenlandse investeringen naar Vlaanderen.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: “Vlaanderen begeleidt exporteurs over de vier windstreken met een netwerk van meer dan 100 adviseurs. Van aan de productiehal in Vlaanderen tot in de winkel van de eindklant in het buitenland. Daarom investeren we in een wereldwijd netwerk en verhoogde ik vanaf 2017 het budget voor deze buitenlandse aanwezigheid met 1.000.000 euro. Investeren in de versterking van dit netwerk loont: groei van bedrijven in Vlaanderen stimuleren, of het nu van Vlaamse bedrijven is of van buitenlandse investeerders, betekent jobs creëren.

 

6 genomineerden Leeuw van de Export 2018

Vlaams minister-president Geert Bourgeois maakte vanop de Exportbeurs de genomineerden bekend van de Leeuw van de Export die Flanders Investment & Trade voor de 17e keer uitreikt.

 

De genomineerden in de categorie ‘Bedrijven met max. 49 werknemers’

  • BOPLAN uit Moorsele ontwerpt, ontwikkelt en produceert flexibele veiligheidsbarrières en aanrijdbeveiliging in kunststof. Het West-Vlaamse bedrijf is vandaag actief in 58 exportlanden.
  • SCE uit Lichtervelde produceert silo’s voor de opslag van voeders, bulkvoeding, granulaten, pellets enzovoort. De silo’s van deze West-Vlaamse familiale onderneming vinden hun afzet in 60 landen, over de 5 continenten verspreid.
  • Tribù nv: deze fabrikant van exclusief buitenmeubilair is een internationaal gerenommeerde speler in zijn niche. Vandaag is de Limburgse fabrikant in 35 landen actief.

 

De genomineerden in de categorie ‘Bedrijven met 50 werknemers of meer’

  • beMatrix uit Roeselare ontwikkelt en produceert modulaire standenbouwsystemen met lage ecologische voetafdruk. Vandaag is West-Vlaamse bedrijf actief in 32 verschillende landen.
  • Biobest Group zet hommels en andere insecten in voor bestuiving en biologische bestrijding van ziektes en plagen in de tuinbouw. Het biotechnologiebedrijf uit Westerlo is vandaag op de 5 continenten aanwezig in 65 verschillende markten.
  • Manna Foods produceert sauzen voor supermarkten en het foodservicesegment. Het Wijnegemse voedingsbedrijf is aanwezig in 53 landen. Naast Europa mikt de Antwerpse fabrikant vooral op de Afrikaanse markt, waar de vraag naar kwalitatieve Belgische mayonaise erg groot is.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois: “Dit zijn 6 uitzonderlijke exportsuccesverhalen. Op 15 jaar tijd nam de totale Vlaamse uitvoer met 67% toe. Het aandeel van Vlaamse export buiten de EU is opvallend toegenomen. Deze 6 bedrijven zijn pioniers in het aanboren van verre markten.”

Meer info over de uitbreiding van het buitenlands netwerk van FIT en een uitgebreid profiel van de 6 genomineerden vindt u op www.flandersinvestmentandtrade.com

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is