Minister-president Geert Bourgeois is tevreden dat de Britse regering meer duidelijkheid verschaft voor de toekomstige relaties met de EU

Door Geert Bourgeois op 8 juli 2018, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid
Londen

“Het is goed dat premier Theresa May haar voltallige regering achter een alomvattend voorstel voor de toekomstige EU-VK relatie heeft kunnen scharen. De Britse positie schuift op in de richting van de handelsvriendelijke Brexit die de Vlaamse regering voor ogen heeft. Zo stelt de regering May een verregaande douanesamenwerking voor met een volledige regelgevende afstemming op het Unierecht voor wat het goederenvervoer betreft.

Ik zal de White paper van de Britten aandachtig doornemen. Het is belangrijk dat de voorstellen ook duurzaam, eenduidig interpreteerbaar en praktisch werkbaar zijn voor onze bedrijven en havens. Omslachtige procedures en zware handelsbelemmeringen zijn het laatste wat we willen, niet alleen voor onze Vlaamse havens, maar voor het hele Vlaamse economische weefsel, dat leeft van de export. Het Verenigd Koninkrijk is onze vierde handelspartner".

De minister-president roept de EU en het Verenigd Koninkrijk op om nu de dialoog met het Verenigd Koninkrijk constructief en met versneld tempo verder te zetten. "We moeten absoluut vermijden dat we in een 'no deal' situatie verzeild geraken. Geen akkoord bereiken en dus een 'hard Brexit' is voor Vlaanderen geen optie. No deal is a bad deal".

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is