Geert Bourgeois wil productie levensreddende geneesmiddelen op Europese bodem: “Europa mag niet afhankelijk zijn van derde landen”

Door Geert Bourgeois op 10 maart 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Buitenlandse handel
Geert Bourgeois

“We zijn te afhankelijk van derde landen inzake levensreddende geneesmiddelen. Productie op Europese bodem is cruciaal.” Europarlementslid Geert Bourgeois is bezorgd over de toevoer van levensreddende geneesmiddelen. “De Europese Commissie moet een beleid ontwikkelen voor de productie van levensreddende geneesmiddelen in de Europese Unie. Vandaag is er het coronavirus, maar ook in de toekomst kunnen toevoerlijnen door allerlei andere gebeurtenissen afgesneden worden.”

Europees corona-responsteam deelt ervaring en informatie

De Europese Commissie richtte een corona-responsteam op om de coördinatie tussen de lidstaten te bevorderen in hun strijd tegen het virus. “Dat is prima, maar het kan nog beter. Beste praktijken inzake preventie, resultaten van behandelingen, ontsmetting, hoe omgaan met massabijeenkomsten en quarantaine moeten nu gedeeld worden”, zegt Geert Bourgeois.

Europa moet beleid ontwikkelen voor cruciale geneesmiddelen

Maar deze crisis heeft naast een ernstige economische impact ook aangetoond dat we voor een aantal levensnoodzakelijke producten zoals bepaalde geneesmiddelen en mondmaskers afhankelijk zijn van toevoer uit het verre buitenland. Onaanvaardbaar, meent Geert Bourgeois: “Het kan niet dat de EU voor cruciale, levensreddende middelen zoals mondmaskers, alcogel, essentiële antibiotica afhankelijk is van derde landen. Net zoals voor bescherming tegen investeringen in strategische sectoren, moet de EU ook hiervoor beleid ontwikkelen. De productie van cruciale geneesmiddelen moet hier gebeuren. Ook dit is een element om de burger vertrouwen te geven in de EU. Er kunnen helaas nog crisissen volgen waarbij onze aanvoerlijnen om diverse redenen afgesloten worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is