Externe jury kiest 3 laureaten Onroerenderfgoedprijs 2018

Door Geert Bourgeois op 29 juni 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, is verheugd de drie laureaten van de derde editie van de Onroerenderfgoedprijs bekend te kunnen maken. Een externe jury nomineerde schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem, de Heilige Geestsite in Mechelen en belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem. De uiteindelijke winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2018 wordt begin oktober bekendgemaakt. Het grote publiek kan vanaf nu stemmen op zijn favoriete laureaat.

De Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De derde jaargang van de prijs richt zich op erfgoed dat publiek toegankelijk is. 29 kandidaten schreven zich in”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Een externe jury koos als laureaten: schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem, de Heilige Geestsite in Mechelen en belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem.

Eperon d’Or in Izegem is een rijk gedecoreerd industrieel pand dat getuigt van de economische geschiedenis van deze stad. De voormalige schoenfabriek herbergt nu onder meer het schoenen- en borstelmuseum. De details in exterieur en interieur zijn nauwkeurig opgeknapt, op basis van een uitgebreid vooronderzoek. Zowel op de bovenverdieping als beneden zijn er nieuwbouwvolumes geïntegreerd. Ze vormen een elegante hedendaagse aanvulling op de bestaande historische structuren en maken van dit gebouw een multifunctioneel geheel.

In Mechelen kan je opnieuw van (poppen)theater genieten op de Heilige Geestsite onder de Sint-Romboutstoren. Het historische deel van het gebouw is aangevuld met een nieuwbouwvolume dat conceptueel en vormelijk een meerwaarde vormt. Er zijn twee theaterzalen, een repetitieruimte en een café in ondergebracht. De meest kwetsbare gedeeltes van het gebouw hebben hierdoor ruimte om opnieuw te schitteren. Door een verbinding te maken met het cultuurplein achter de site is er een bijzondere dynamiek gecreëerd tussen het erfgoed en de stad, waardoor de hele buurt opleeft.

In Scherpenheuvel-Zichem bestaat er een bijzonder grote samenhang tussen het erfgoed en zijn omgeving. Om de druk bezochte abdij van Averbode beter te beheren, werd jaren geleden een masterplan uitgewerkt. Belevingscentrum Het Moment is een van de sluitstukken van dat plan. Bezoekersstromen worden langs de buitenkant van de abdijmuren naar het nieuwe centrum geleid. Daar bevindt zich een abdij- en boekenwinkel, een huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een brasserie. Het geheel fungeert als een toegangspoort om het omliggende gebied De Merode te ontdekken. De restauratie is subtiel en laat het erfgoed spreken.

De geselecteerde projecten inspireren door hun vernieuwend concept, maatschappelijke relevantie en lokale verankering. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarbovenop een bedrag van 12.500 euro.

Wie van de drie laureaten de winnaar wordt van de Onroerenderfgoedprijs 2018 weten we op 5 oktober 2018. Vanaf nu kan het grote publiek stemmen op zijn favoriete laureaat via www.onroerenderfgoedprijs.be. De drie laureaten nemen deel aan de Open Monumentendag op zondag 9 september 2018.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is