Dokter De Block stelt juiste diagnose, maar biedt foute remedie

Door Geert Bourgeois op 9 juni 2018, over deze onderwerpen: Vlaamse regering

Minister-president Geert Bourgeois is het niet eens met de remedie die minister De Block voorstelt om de versnipperde gezondheidsbevoegdheden in dit land aan te pakken.

Ook de minister-president stelde in het verleden al dat de 6de staatshervorming voor een nog grotere bevoegdheidsversnippering zorgt in de gezondheidszorg. We moeten dit inderdaad samenbrengen, maar wel naar de deelstaten, die dichter bij de bevolking staan en voor elk van de gemeenschappen de gepaste remedie kunnen bieden. De klok terugdraaien en 1 gezondheidsbeleid proberen toe te passen op twee zeer verschillende maatschappijen met hun eigen uitdagingen is omslachtig en duur. Het verleden heeft aangetoond dat dit niet werkt en leidt tot non-beleid en verspilling.

Vlaanderen investeert veel meer in preventie dan de Franse Gemeenschap. Daardoor sparen we later kosten uit in de zorgverzekering, maar die winst is voor de federale overheid. Op die manier hebben de deelstaten te weinig belang bij een doorgedreven preventiebeleid, dat nochtans broodnodig is. Een overheveling van alle bevoegdheden inzake gezondheidszorg naar de deelstaten zorgt voor die noodzakelijke responsabilisering en efficiëntie. Zo kunnen we de kosten doen dalen waardoor er meer ruimte vrij komt voor een nog kwaliteitsvoller en effectiever gezondheidsbeleid.

Elke deelstaat moet zijn verantwoordelijkheid opnemen voor zijn eigen aanpak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is