800.000 euro voor de restauratie van herenhuis Voortman in Gent

Door Geert Bourgeois op 1 augustus 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 805.342,18 euro toe voor de restauratie van herenhuis Voortman in Gent

“Het herenhuis Voortman wordt volledig gerestaureerd. Op de site naast het herenhuis worden een zorghotel en assistentieflats gebouwd. Het zorghotel zal aansluiten op het herenhuis Voortman dat zal worden gebruikt voor verschillende functies: onthaal, wellness, tearoom, keuken en dokterspraktijk. Het grootste deel van het park dat bij het herenhuis hoort, wordt in erfpacht gegeven aan de stad Gent en zal als park blijven functioneren”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Het herenhuis Voortman is gebouwd als directeurswoning bij de textielfabriek Voortman. Het heeft een zeer hoge erfgoedwaarde, onder andere door de rijke decoratie en de gave inrichting van het gebouw. Het monument is in 1816 gebouwd in empirestijl. Het ontwerp is van de hand van de befaamde architect J.B. Pisson. Hij ontwierp een stijlvolle tuingevel en liet het interieur stofferen in empirestijl, met onder andere een opmerkelijke hal, een fraaie wenteltrap en gewelfschilderingen. De ontvangstkamer heeft een kleurrijke plafondbeschildering en het salon een opmerkelijk stucplafond.

Herenhuis Voortman is in 1995 beschermd als monument omwille van zijn historische, wetenschappelijke en artistieke waarde. Tegelijkertijd is het huis, samen met de tuin en de bijgebouwen, beschermd als stadsgezicht. 

Meer technische informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/19963

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is