787.000 euro voor restauratie gemeentehuis en art deco-pand in Middelkerke

Door Geert Bourgeois op 20 maart 2017, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
© Agentschap Onroerend Erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 593.791,35 euro toe voor de restauratie van het gemeentehuis in Middelkerke. In dezelfde gemeente krijgt ook een art deco-pand uit 1925, gelegen in de Koninginnelaan 13, een restauratiepremie van 194.817,40 euro.

 

Gemeentehuis

Het gemeentehuis van Middelkerke in de Spermaliestraat is sinds 2002 beschermd als monument. Het is een mooi voorbeeld van een wederopbouwgemeentehuis na WO I. Samen met de kerk vormt het gemeentehuis een belangrijk referentiepunt aan de weg Oostende – Nieuwpoort. Met deze premie wordt het oorspronkelijk schrijnwerk en het torentje gerestaureerd. In een latere fase volgen dan de gevelrestauratie en de vloerstructuur van de zolder.

 

Art deco - pand

De art deco-woning is sinds 2009 beschermd als monument. Het is een van de weinige realisaties van woonhuizen buiten Gent en omgeving ontworpen door de Gentse architect Geo Henderick. Henderick was adviserend architect en directeur van de werken van de Dienst der Verwoeste Gewesten voor Veurne en de kuststreek, een van de grootste actoren in de organisatie van de wederopbouw na WO I.


Het pand heeft een gaaf bewaarde baksteengevel en mooi bewaard houtwerk. De aanpalende interbellumwoningen zijn gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject, waarin het monument wordt geïntegreerd. In het monument komen twee ruime duplex appartementen.

 

De premie wordt gebruikt voor het herstellen van de betonnen versieringen, restauratie van het dak en de reiniging van de voorgevel.

 

Meer technische informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/54968

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/55041

 

Foto’s:

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/over-ons/voor-de-pers/

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is