600.000 euro voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stefanuskerk in Dentergem

Door Geert Bourgeois op 12 april 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stefanuskerk in Dentergem

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 606.639,14 euro toe voor de restauratie van de Sint-Stefanuskerk in Dentergem

Tijdens een vijfde, en laatste restauratiefase, wordt het interieur van de kerk hersteld. De muren en gewelven zijn erg beschadigd en vervuild door vocht en zoutuitbloeiingen. De buitengevels, daken en de glasramen zijn in vorige restauratiefasen gerestaureerd. Na de interieurrestauratie zal de volledige kerk opgeknapt zijn. Ze blijft nadien in gebruik voor erediensten”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stefanuskerk is gebouwd in 1855-1856. De Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison zorgde voor het ontwerp. Van de voorgaande kerk die op dezelfde plek stond bleef enkel de toren uit 1613 bewaard. Enkele kerkmeubels van de oude kerk zijn bewaard, zoals de doopvont en enkele schilderijen. De 42 vensterramen met gotisch kroonwerk zijn allemaal verschillend versierd. Het orgel in de kerk is in 1913 gemaakt door de broers Vereecken uit Gijzegem.

De kerk, samen met het meubilair en het orgel, is in 2000 beschermd als monument.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is