438.000 euro voor de restauratie van de Pastorie van de Heilige Kruisverheffingparochie in Sint-Lievens-Houtem

Door Geert Bourgeois op 10 januari 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
© Agentschap Onroerend Erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 438.359,94 euro toe voor de restauratie van de Pastorie van de Heilige Kruisverheffingparochie in Sint-Lievens-Houtem.

Het is de eerste keer dat een project voor sociale huisvestingsbouw voorrang krijgt bij het verwerven van een erfgoedpremie. Een rechtstreeks gevolg van de wijziging van het ministerieel besluit aangaande voorafnames voor toekenning van erfgoedpremies. Deze Vlaamse regering investeert volop in de zinvolle herbestemming van beschermde monumenten!”, aldus minister-president Geert Bourgeois

De Pastorie van de Heilige Verheffingparochie in Sint-Lievens-Houtem wordt volledig gerestaureerd. Ook de aangebouwde serre die gebruikt werd voor de druiventeelt wordt opgeknapt. De Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek neemt het initiatief om de pastorie te restaureren en herbestemmen tot drie sociale huurappartementen.

Het is al langer zo dat bijvoorbeeld monumenten die functioneren als eigen woning voorrang krijgen. Sinds dit jaar is dit ook het geval voor monumenten die je herbestemt tot sociale huurwoningen.

De pastorie van de Heilige Kruisverheffingparochie is de oudste van Letterhoutem en is opgericht in 1780 in opdracht van de Gentse Sint-Pietersabdij. Boven de deur werd het wapenschild van abt Gudwalus Seiger van de Sint-Pietersabdij verwerkt. Gudwaldus Seiger (1760-1789) was de voorlaatste abt van de Sint-Pietersabdij. De abdij was toen de rijkste abdij der Nederlanden. Deze rijkdom spiegelde ook af op de door de abdij opgerichte pastorieën.

 

Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/9552

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is