350.000 euro voor preventie van HIV bij moeders en kinderen in Mozambique

Door Geert Bourgeois op 10 juni 2018, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid

Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, kent Vlaanderen een subsidie toe aan de vzw Viva Africa voor het project ‘Improving women’s health’ in Mozambique. “Het initiatief focust op preventie van moeder en kind op overdracht van HIV, een van de grootste obstakels voor de ontwikkeling van Mozambique. Naast behandeling van HIV breidt het project nu ook uit met screening en behandeling van baarmoederhalskanker”, aldus minister-president Bourgeois.

De vzw Viva Africa is opgericht door Sant‘Egidio die sinds 1976 in Mozambique aanwezig is en over een grote expertise op het terrein beschikt. Minister-president Bourgeois bezocht het project dat de naam ‘DREAM’ draagt vorige zomer.

“Tijdens mijn bezoek aan Mozambique kon ik de positieve resultaten van dit initiatief ter plaatse vaststellen. Het project kiest voor een praktijkgerichte aanpak en werkt nauw samen met de lokale inwoners. Op die manier ontwikkelde Viva Africa een duurzaam zorgtraject dat een breed draagvlak kent bij de lokale bevolking”, vervolgt minister-president Geert Bourgeois. “Sinds de start van ‘DREAM’ zijn ruim 50.000 kinderen gezond geboren van moeders met HIV. Het project levert dus een belangrijke bijdrage in de strijd tegen HIV en is een grote hoop voor de toekomst van Mozambique.”

De Vlaamse ontwikkelingssamenwerking kiest voor een duidelijke geografische en thematische focus waardoor middelen heel effectief ingezet worden. “De focus ligt op een directe doelgroep van 8.200 vrouwen en 400 jonge meisjes met een geografische focus op Maputo-stad”, besluit minister-president Bourgeois.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is