3,4 miljoen euro voor de restauratie van monumenten in het openluchtmuseum van Bokrijk (Genk)

Door Geert Bourgeois op 25 mei 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Bokrijk

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 3.399.744,74 euro toe voor de restauratie van het openluchtmuseum in Bokrijk

In 2018 wordt een erfgoedpremie van 3.399.744,74 euro toegekend voor de restauratie van verscheidene monumenten in het museum. Deze subsidie past in de meerjarenovereenkomst die de vzw Het domein Bokrijk in 2016 sloot met de Vlaamse overheid voor de restauratie van het onroerend erfgoed van het openluchtmuseum”, aldus minister-president Bourgeois. “5 restauratiefasen, gespreid over evenveel jaren, kunnen rekenen op een totale premie van 14,5 miljoen euro.

De veldkapel uit Kortessem en de vierkantshoeve uit Beverst worden gerestaureerd, net als de staande wip uit Booischot en de Wellenshoeve uit Lummen. Verder worden volgende monumenten gerestaureerd:

  • Replica van een kelderhut
  • Een hoeve en een bakhuis
  • Olieslagmolen uit Ellikom
  • Schaapskooi uit Neerpelt
  • Hooghuis uit Tessenderlo
  • Turfschob uit Kalmthout
  • Schuur uit Olen
  • Watermolen uit Lummen
  • Woonhuizen uit Lokeren, Hoogstade en Oostvleteren
  • In den Dolfijn Sint-Rijkers

Daarnaast worden rieten en strooien daken van monumenten gerestaureerd, worden snoei- en maaiwerken in het museum uitgevoerd en wordt het algemeen project om alle gebouwen brandveilig te maken verdergezet.

Tijdens de restauratie van deze monumenten is er speciale aandacht voor de brandveiligheid. Omdat het Openluchtmuseum erkend is als ‘Open Erfgoed’, wordt de toegankelijkheid van de monumenten niet uit het oog verloren.

Het Provinciaal Domein van Bokrijk is in 1947 als landschap beschermd. In 1996 is het Openluchtmuseum als monument beschermd omdat het een unieke verzameling herbergt van gebouwen met huisraad en alaam, afkomstig uit meerdere regio’s van Vlaanderen. Deze zijn gegroepeerd volgens drie landschapstypes: heidelandschap (Kempen), heuvellandschap (Haspengouw en Brabant) en laagland (Oost- en West-Vlaanderen). Het museum herbergt 74 erfgehelen met in totaal 132 waardevolle onroerende objecten (waaronder meer dan 109 gebouwen).

In juni 2016 is een monumentenbeheersplan 2016-2036 voor het museum goedgekeurd, waarin een beheersvisie voor het patrimonium voor de komende twintig jaar werd uitgetekend.

Bokrijk brengt volop zijn motto “De stolp voorbij” in de praktijk met een actieve publiekswerking die inzet op beleving. Met deze restauratie houdt Bokrijk zijn erfgoed in topconditie opdat ook toekomstige generaties de kans krijgen om te genieten van dit prachtige openluchtmuseum”, besluit minister-president Geert Bourgeois.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is