315.000 euro voor dakrestauratie van Sint-Lambertuskerk in Eindhout, Laakdal

Door Geert Bourgeois op 17 juli 2017, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 315.732,97 euro toe aan de kerkfabriek Sint-Lambertus Eindhout voor de restauratie van de bedaking van de parochiekerk. Deze laatgotische kruiskerk, met kern uit de 15de en 16de eeuw, prijkt sinds 1986 op de lijst van beschermde monumenten.

In de 19de en 20ste eeuw zijn enkele grondige verbouwings – en vergrotingswerken uitgevoerd. Het oude schip is vervangen door een neogotisch exemplaar, en de torenspits die in 1683 afbrandde werd tussen 1908 en 1911 hersteld.

De 19de-eeuwse verbreding van het schip en aanpassing van het vieringkruis, veroorzaakten een vervorming van de gewelven, waardoor de dakstructuur scheef kwam te staan, er water insijpelde en er scheuren in het pleisterwerk kwamen. Met deze premie zal de stabiliteit van het houten vieringkruis aangepakt worden, en krijgt het dak een grondige restauratie, waardoor deze problemen stabiliseren en verdere gevolgschade kan vermeden worden.

 

Meer technische informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/41109 

 

© Agentschap Onroerend Erfgoed

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is