2,6 miljoen euro voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk in Aalst

Door Geert Bourgeois op 5 juli 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Sint-Martinuskerk in Aalst

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 2.611.724,90 euro toe aan het stadsbestuur van Aalst voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk

Tijdens deze zevende fase van de restauratiewerken aan de Sint-Martinuskerk wordt het interieur van de apsis opgeknapt. De wanden, vloeren en gewelven worden gerestaureerd, net als enkele glasramen. Een set altaarkleden, altaarschilderijen en het houten meubilair in deze zone worden geconserveerd en gerestaureerd”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

In 2014 is een meerjarige subsidieovereenkomst (2014-2024) gesloten voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk van Aalst. De Vlaamse overheid verstrekt tijdens elf opeenvolgende jaarlijkse restauratiefasen een premie van 17,7 miljoen euro. Elke restauratiefase wordt voorafgegaan door een onderzoeksfase. De kerk blijft tijdens en na de restauratie in gebruik voor erediensten en culturele evenementen.

De restauratie van de stenen sacramentstoren van de kerk startte vorig jaar, samen met de restauratie van de gevels, daken en glasramen van de kapellen aan de noord- en oostkant. Nadien volgen onder andere de restauratie van interieurelementen en het orgel in de kerk.

Tijdens de restauratiewerkzaamheden zet de stad Aalst in op een goede publieke ontsluiting van de Sint-Martinuskerk. De kerk blijft tijdens de verschillende restauratiefases voor het publiek open en verscheidene lezingen, ‘openwervendagen’, tentoonstellingen en andere evenementen worden in de kerk georganiseerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is