1,5 miljoen euro voor de restauratie de Sint-Aldegondiskerk in Dendermonde

Door Geert Bourgeois op 11 april 2018, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed
Sint-Aldegondiskerk in Dendermonde

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.560.274,44 euro toe voor de restauratie van de Sint-Aldegondiskerk in Dendermonde

“De Romaanse Sint-Aldegondiskerk is een klein, maar architectuurhistorisch zeer belangrijke kerk. Met deze restauratiepremie worden de gevel en het houten meubilair opgeknapt. Na de restauratiewerken aan de gevel worden er ook nog werken uitgevoerd aan de interieurschilderingen en de altaren”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De kerk is door de ouderdom en de inwerking van het klimaat sterk aangetast. Aan de buitenkant zijn barsten in de gevels, het voegwerk en de natuursteen zijn aangetast, en er zijn onderdelen die loskomen. In de kerk zijn de elektrische installatie en de warmeluchtgenerator aan vervanging toe. De kerk wordt enkel nog verwarmd tijdens de vieringen en er is aan het houten meubilair heel wat schade door de huidige verwarmingsinstallatie.

Tijdens de restauratiewerken worden ook een branddetectiesysteem en inbraakbeveiliging geïnstalleerd.

Toen de relieken van Sint-Aldegondis in de zeventiende eeuw zijn overgebracht naar deze kerk in Dendermonde, werd het al snel een druk bezocht bedevaartsoord. In die periode werd de kerk verfraaid met zilverwerk, schilderijen en borduurwerk. In de kerk werden belangrijke archeologische ontdekkingen gedaan zoals een mozaïekvloer uit de dertiende eeuw, muurschilderingen van rond 1400, een damasttekening uit de zestiende eeuw en een muurschildering uit de zeventiende eeuw.

De beiaard in de kerk telt maar liefst 21 klokken.

Op wandelafstand van de kerk bevindt zich het Spaans Hof, beschermd als monument in 2004. Het gebouw is opgericht als verblijfplaats voor de vele pelgrims die Mespelare bezochten omwille van de relieken van Sint-Aldegondis. 

De kerk, met ommuurd kerkhof, is in 1942 beschermd als monument.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is