1.350.000 Euro steun voor beginnende en kleine ondernemers in het Zuiden

Door Geert Bourgeois op 21 april 2018, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid
Boeren Zuiden

Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, kent de Vlaamse regering 1.350.000 euro steun toe aan de vzw Exchange. “Vlaanderen gelooft in de kracht van de privésector als motor voor economische groei in ontwikkelingslanden. Om dit ondernemerschap in het Zuiden te stimuleren, doet Vlaanderen een beroep op het Vlaams uitzendplatform voor experten Exchange vzw. Zij nemen de rol op zich om uitwisseling van kennis en expertise tussen Noord en Zuid te ondersteunen”, aldus minister-president Bourgeois.

Als gedreven vrijwilligersorganisatie heeft vzw Exchange al 17 jaar ervaring met ondernemers in het Zuiden wat van hen de geschikte partner maakt om kennisuitwisseling tussen ondernemers en deskundigen in Noord en Zuid mogelijk te maken. Met de steun van de Vlaamse overheid wil Exchange vzw de komende 3 jaar 25 groeiprogramma’s opstarten in 5 Sub-Sahara focuslanden (de Vlaamse partnerlanden Malawi, Mozambique, Zuid-Afrika en ook Rwanda en Oeganda).

Vlaanderen steunt Exchange vzw al van bij de opstart van de organisatie in 2002. Na een evaluatie in 2016 heeft Exchange vzw de transitie gemaakt naar een nieuw werkmodel. De focus ligt nu op:

  • Een beperkt aantal landen en sectoren
  • Een lange termijn aanpak in plaats van eenmalige en korte interventies
  • Het aspect van duurzaamheid en inzetten op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

“Ik ben ervan overtuigd dat de vrijwillige experten van vzw Exchange de uitgelezen partner zijn om landen in het Zuiden te ondersteunen met kennis en ervaring. Op die manier kan vzw Exchange actief de uitwisseling in ondernemerschap tussen Noord en Zuid verder stimuleren. Ik kijk alvast uit naar de eerste resultaten, de uitbouw van de privésector zorgt immers voor welvaart, voor werkgelegenheid, voor handel en voor ondersteuning van de openbare sector”, aldus Bourgeois.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is